به گزارش مقیاس اقتصاد، آیت الله محسن قمی، در سال ۱۳۳۹، در روستای مامازند ورامین به دنیا آمد. او در سال ۱۳۵۰ و در سن ۱۱ سالگی به قم رفت تا در مدرسه آیت الله گلپایگانی، به تحصیل علوم دینی بپردازد که با تشویق های مکرر ایشان توانست در سن ۱۴ سالگی دروس ادبیات و […]
به گزارش مقیاس اقتصاد، آیت الله محسن قمی، در سال ۱۳۳۹، در روستای مامازند ورامین به دنیا آمد. او در سال ۱۳۵۰ و در سن ۱۱ سالگی به قم رفت تا در مدرسه آیت الله گلپایگانی، به تحصیل علوم دینی بپردازد که با تشویق های مکرر ایشان توانست در سن ۱۴ سالگی دروس ادبیات و مقدمات را تدریس کند.
آیت الله قمی، بعد از انقلاب اسلامی، همچنان به تحصیل و تحقیق ادامه داد تا اینکه با شروع جنگ تحمیلی، به همراه برادران خود به جبهه رفت. او در سال ۱۳۶۰، در محاصره آبادان مجروح شد و مقام رفیع جانبازی رسید و ۵ عضو خانوادشان نیز به شهادت رسیدند. از سوابق علمی وی میتوان به تحصیل حوزوی نزد استادان بزرگی چون فاصل لنکرانی، ستوده، اعتمادی، جوادی آملی، مصباح یزدی اشاره کرد. از سمت دیگر نیز، آیت الله قمی، علاوه بر تحصیلات حوزوی، تحصیلات دانشگاهی را ادامه داد و دکتری خود را از دانشگاه تهران در رشته فلسفه محض و فلسفه غرب گرفت.
آیتالله قمی در دهه هفتاد رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها و همچنین عضو سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی بود؛ وی سالهاست معاونت ارتباطات بینالملل دفتر مقام معظم رهبری را برعهده دارد و همچنین در ادوار سوم، چهارم و پنجم عضو مجلس خبرگان رهبری بودند. در ادامه بخشی از مصاحبه آیت الله محسن قمی، نامزد ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، با سایت جماران را میخوانید.
اگر رأی بیاورید و وارد مجلس خبرگان شوید، چه موضوعاتی را دنبال میکنید؟
من مواضع را در سخنرانیها گفتهام. کلیت کار این است که باید مقداری مجلس خبرگان نسبت به گذشته فعالتر شود.
شاید نکتهای که گفتید نیاز به اصلاح قانون اساسی داشته باشد، امکان اصلاح قانون اساسی هست؟
به نظر من در همین چهارچوب قانون اساسی هم میتواند مؤثرتر باشد.
با چه رویکردی؟ یعنی از حالت صرفا نظارت بر مباحث رهبری خارج شود و کار او به دامنه مسائل اجتماعی هم کشیده شود؟
آن که احتیاج به قانون ندارد. بالأخره یک مجموعه از فقهایی که مورد اعتماد مردم هستند، خودش ظرفیت بزرگی است و میتواند در مسائل اجتماعی نقشآفرینی کند. نه به خاطر اینکه مجلس خبرگان است، بابت اینکه خود این مجموعه ظرفیتی دارد که میتواند از آن استفاده کند.
دوره گذشته در کدام کمیسیون بودید و انشاءالله این دوره در کدام کمیسیون حضور پیدا میکنید؟
باید ببینیم رأی میآوریم یا رأی نمیآوریم؛ الآن نمیتوانم راجع به آینده این مجلس صحبت کنم و باید ببینم ترکیب مجلس و اوضاع و احوال چطور است.
اولویتهای مجلس خبرگان را کدام امور میدانید؟
خبرگان طبعا سه مسئولیت اساسی دارد؛ یکی شناسایی رهبر است که در کمیسیون اصل ۱۰۷ و ۱۰۹ بحث میشود، تعیین رهبری در شرایط خدای ناکرده مسائل حساس به متن خبرگان بر میگردد و یکی هم مراقبت نسبت به استمرار صفات رهبری است که در کمیسیون اصل ۱۱۱ یا کمیسیون تحقیق بحث میشود.
به نظر شما نوع ارتباط خبرگان با رهبری باید چگونه باشد؟
تا زمانی که صفات رهبری که در قانون اساسی هست، محرز و مسجل باشد مجلس خبرگان باید نسبت به رهبری اطاعت داشته باشد؛ چون او هست که ولایت دارد؛ اما همواره باید رصد کند که این صفات استمرار دارد یا ندارد. این کار مجلس خبرگان است، نه کار جای دیگری، که بررسی کند اصل صفات رهبری که مقوّم رهبری هست استمرار دارد یا ندارد. بعد از اینکه محرز شد، طبعا باید نسبت به دستورات رهبری مطیع باشد.