تیمچه مظفریه یکی از بخشهای مهم بازار ثبت جهانی تبریز است اگرچه نمای بیرونی این تیمچه مرمت شده ولی بخش هایی از دالانهای طبقه دوم این تیمچه همچنان با وجود نفوذ رطوبت تهدید میشود. بازار سرپوشیده تبریز با مساحتی بالغ بر یک کیلومتر مربع، وسیعترین مجموعه بههمپیوسته آجری در دنیاست که ۵۵۰۰ حجره، ۲۰ راسته، ۲۵ تیمچه […]
تیمچه مظفریه یکی از بخشهای مهم بازار ثبت جهانی تبریز است اگرچه نمای بیرونی این تیمچه مرمت شده ولی بخش هایی از دالانهای طبقه دوم این تیمچه همچنان با وجود نفوذ رطوبت تهدید میشود.
بازار سرپوشیده تبریز با مساحتی بالغ بر یک کیلومتر مربع، وسیعترین مجموعه بههمپیوسته آجری در دنیاست که ۵۵۰۰ حجره، ۲۰ راسته، ۲۵ تیمچه و ۳۵ سرا، مدرسه، حمام، مسجد و کاروانسرا دارد. این بازار که از جاهای دیدنی تبریز برای گردشگران داخلی و خارجی محسوب میشود، در سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت و در سال ۱۳۸۹ بهعنوان بخشی از شاهراه ابریشم و بزرگترین سازه مسقف جهان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
بازار تبریز در مسیر جاده ابریشم قرار گرفته که همین موضوع سبب رونق این بازار در طول تاریخ بوده است. این بازار درست در جایی بنا شده که قدیم دروازههای بازار، حدوداً همان دروازههای شهر محسوب میشد. نجف قلی خان دنبلی، حاکم وقت تبریز، بعد از آنکه زمینلرزهای در سال ۱۱۹۳ هجری قمری در تبریز اتفاق افتاد، دستور بازسازی بازار را صادر کرد. بسیاری از گردشگران و جهانگردان مانند ابن بطوطه، مارکو پولو، جاکسن، اولیای چلبی، یاقوت حموی، گاسپار دروویل، الکسیس سوکتیکف، ژان شاردن، اوژن فلاندن، جان کارترایت، جملی کاردی، کلاویخو، رابرت گرنت واتسن، حمدالله مستوفی و مقدسی از رونق و شکوه بازار تبریز تمجید کردهاند. بازار تبریز همواره در طول تاریخ بزرگترین مرکز داد و ستد مردم در تبریز بوده. حدود ۱۵۰ سال پیش، ۲۵ تا ۳۵ درصد از مراودات تجاری ایران از طریق بازار تبریز انجام میشد.
حاج شیخ محمد جعفر قزوینی با هوشمندی نام «مظفریه» را انتخاب میکند و امتیازات ویژهای را برای این تیمچه به دست میآورد. گنبد تیمچه مظفریه، یکی از بزرگترین گنبدهای بازار تبریز است. این تیمچه را «حاج شیخ محمدجعفر امینی قزوینی» برپا کرده است. هر طبقه از این تیمچه دوطبقهای ۲۶ حجره دارد و در هر کدام از این حجرهها فرش و قالی دست باف ایرانی حرف اول و آخر را میزند.
پیش از این یک این تبریز پژوه گفته بود: تیمچه مظفریه برای اجرای آئینهای عزاداری درست شده است و طبقه دوم آن برای تماشای عزاداری استفاده میشد. طی این مرمت بالکنها همگی حذف شده و راهرو تیمچه عقبتر کشیده شد و امروزه با وجود اجرا شدن آئینهای عزاداری امکان استفاده تماشاگران از طبقه دوم وجود ندارد.